Oversigt, set fra V
.
Oversigt, set i SSV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
53357
Sted- og lokalitetsnummer
060205-107
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bautasten i løkkens vestgærde, 1,5 m høj og 1,3 m bred ved basis.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn 3 Alen høi Bautasten staaende midt i et Stengjærde.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBavtasten i Løkkens Vestgærde 1.50 m høj, 1.30 m bred ved Basis.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStående, helleformet bautasten, i haveagtig løkke umiddelbart ved grusvej. 1,5 x 1,6 x 0,5 m Formodentlig en vis besøgsintensitet p.g.a. stubmøllen tæt n for. 6-7 m n for stenen ligger en anden, formodet bauta, ca. 1,9 x 0,5 x 0,4 m, af firkantet træsnit. Under den væltede sten ses mindre sten, formentlig rest af skoningen. Bør fredes. -Tinglyses ikke, da den ikke er rejst - ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig i samspil med den nærliggende stubmølle og med landskabet (vid, smuk udsigt over lavlandet i s )
2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterIndmåling med GPS af bautasten stående i den vestlige ende af skel helt ude ved vejen.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links