Oversigt /venstre landmåler stok i SØ højfod), set fra ØSØ
.
Oversigt, set fra ØSØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
53358
Sted- og lokalitetsnummer
060205-106
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stor lav røse, 1 x 20 m. I top større eftergroet hul efter udgravning. I løkke. Bautasten, væltet, som ses i en længde af 1,6 m. 12 m N for ovennævnte røse. I løkke. Bautasten, halvt væltet, 0,75 m høj. Tæt V for ovennævnte sten i løkke.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Stenrøse inde i en Løkke i hvilken flere lange (omfaldne) Stene maaske ere Bautastene. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1. En stor, lav Røse, østligst i Løkken hvor ogssa Nr. 2 og 3 findes. Tvm. 20 m, Højde 1.0 m. I Top større eftergroet Hul efter Udgravning. 2. 12 m Nord for Røsen en væltet Bavtasten, som ses i en Længde af 1.60 m. 3. Tæt Vest for denne en 0.75 m høj, halvt væltet Bavtasten.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor5335-8a: Høj med stort krater i midten, således at højen faktisk fremtræder som en ringvold. Østfoden let afgravet i ældre tid under etablering af et lille vandhul (nu delvis tilsumpet) I centralkrateret ses flere sten. Bevokset med kirsebær og hyld. 5335-8b: Liggende bautasten, delvis jorddækket. 0,2 x 1,7 x 0,6 m 5335-8c: Liggende, delvis dækket bautasten. 0,2 x 1,1 x 0,5 m Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterVed besigtigelse af hele løkken lykkedes det ikke at finde de 2 omtalte liggende bautasten ved røsen. Denne var imidlertid ødelagt med stort krater i midten. hele arealet omkring røsen var påfyldt jord og byggeaffald. Herunder kan de 2 bautasten [sbnr. 321]således findes endnu. Nord for denne røse i løkkens nordlige del findes en uregelmæssig høj/røse af samme type sten samt marksten og rusten hegntråd, sandsynligvis en moderne stenbunke.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links