oversigt, set fra SØ
.
sten med Raklev kirke i baggrunden, set fra nord
.
stenen, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312045
Sted- og lokalitetsnummer
030103-418
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Tro og tradition, uspec undergruppe, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLodden har været meget rig paa Høje og andre antikvariske Mærkeligheder:...Tæt Nord herfor [sb.150] 2 paa Enden rejste Stene, den Østre kaldes "Stat fast" [sb.418] og den anden "hans Broder" [sb.151]....., der staar c. 9 Favne Ø. for hin er c. 2 Al. h. og af hosstaaende Tværsnit. En omtr. ligesaa stor Sten laa omvæltet midt imellem hine to, da den nuværende Ejer først ryddede det af Højen og Stenene omsluttende Krat. Sagnet vil at her er en Kirkegaard, der er set Lys brænde... ..Alle de ovennævnte Høje [sb.139-152] ere sløjfede efter 1850 af den nuværende Ejer. Mange smaa Huller i Marken, hvor Fylden til dem antages opgravet, ere atter blevne tilkastede ved den fra Højene bortgravne Fyld.
1881
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Museal besigtigelse - Roskilde Museum150 cm høj over jordoverflade. Set oppefra har stenen et femkantet tværsnit. Den sydlige side måler 50 cm i bredden, de to vestlige sider måler hhv. 50 og 55 cm i bredden, den nordlige side måler 65 cm og den østlige side måler 65 cm i bredden. Stenen står blot 18 meter øst for en anden bautasten ”hans broder”.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links