betonrester set fra V
.
Anlægget set fra Ø
.
Anlægget set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390729
Sted- og lokalitetsnummer
200402-294
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg Sikringsstilling Nord). Sprængt betonanlæg bestående af adskillige større og mindre stykker af beton, som ligger spredt i et ca. 32 x 35 m stort og 2-3 m dybt uregelmæssigt krater med uregelmæssige sider.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Sprængt betonanlæg bestående af adskillige større og mindre stykker af beton, som ligger spredt i et ca. 32x35 meter stort og 2-3 meter dybt uregelmæssigt krater med uregelmæssige sider. Ifølge Mogens Scott Hansen er det nr. 240 af typen: halvdelingsrum. Opført i beton og beklædt indvendigt med tømmer evt. minerammer. Bunkeren har været 13,5 meter lang og 4 meter bred, med to ca. 1 meter brede indgange. Det har ikke været muligt at identificere anlægget i forhold til premierløjtnanternes rapporter fra 1920’erne. Anlægget er tilgroet med træer og krat.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links