Der er en lang og markant tradition for udsmykning af det offentlige rum i Herlev Kommune, fra Herlev Bymidte i centrum til Hjortespring i nord. Kommunen udmærker sig ved at have et af den moderne danmarkshistories mest omfattende offentlige kunstværker: Paul Gernes’ indvendige udsmykning af Herlev Hospital. Bevæger man sig tilbage i historien, byder kommunen også på andre bygningsudsmykninger, bl.a. af Sigurd Swane.

Kunstinstitutioner

Pontus Kjerrmans udstilling En skærsommernatsdrøm på Gammelgaard Kunst- og Kulturcenter var inspireret af William Shakespeares teaterstykke fra 1595‑96, der foregår blandt guder og mennesker i en skov fyldt med trylleri og forvandlinger. Dette univers udnyttede Kjerrman optimalt med sine flertydige antropomorfe figurer.

.

Sigurd Swane skabte i årene 1929‑31 en række vægmalerier og vignetter til Gl. Hjortespring Skole. Værkerne blev udført til skolens indgangsparti og skildrer det lokale erhvervs- og hverdagsliv i slutningen af 1920’erne med Swanes nordiske lys. I forbindelse med skolens nedrivning blev værkerne restaureret og i 2017 flyttet til det nybyggede Hjortespring Foreningshus ved siden af Gammelgaard Kunst- og Kulturcenter. Det originale hovedhus kan føres tilbage til 1734 og er siden 1978 blevet brugt til kulturelle formål.

Gammelgaard Kunst- og Kulturcenter har siden udvidelsen i 2009 anlagt en stadig mere professionel kuratorisk profil med skiftende udstillinger af kunstnere fra ind- og udland. Gammelgaard har særligt fokus på børns møde med professionelle kunstnere, og hvordan kunsten kan indgå i læringen som en del af dagligdagen.

Til Gl. Hjortespring Skole, der blev betragtet som en af landets mest moderne landsbyskoler, da den blev opført, malede Sigurd Swane 1929‑31 en totaludsmykning af indgangsrummet bestående af syv store malerier samt vignetter og mønstre. Personerne på billederne er konkrete borgere fra den lille landsby, som er skildret i Swanes impressionistisk inspirerede stil med hurtige penselstrøg og med en gennemgående blå farve. Lægen var den første bosiddende læge i landsbyen og i mange år den eneste.

.

Kunstnere

Siden 2005 har kunstneren Anja Franke brugt sin private have på Byskovvej i Herlev til projektet InstantHERLEVInstitute, hvor hun samarbejder med kunstnere fra hele verden om skabelsen af stedsspecifikke værker.

Kunst i det offentlige rum

Paul Gernes’ totaludsmykning af Herlev Hospital strækker sig fra forhallen til sengeafsnittenes øverste etage. Alt fra vægge, døre og paneler til stueinteriør er sat i rene farver.

.

Særligt i 1970’erne og 1980’erne anskaffede eller fik Herlev Kommune skænket en række skulpturer i klassiske materialer som bronze, granit og stentøj. I 1990’erne og 00’erne blev samlingen udvidet, og især den lokale kunstner Peter Hesk Møller bidrog til udsmykningen af byens rum.

En tidlig skulptur i kommunen er Anders Tinsbos relief (også kaldet Øret) fra 1984 ved Herlev Hovedbibliotek, der tydeligt skaber kontrast til biblioteket med sin klare farve og enkle form. Værket, der er placeret højt på bibliotekets østgavl, blev anskaffet i forbindelse med kommunens 75-års jubilæum.

På den anden side af bygningen kan man opleve den internationalt kendte Cobrakunstner Sonja Ferlov Mancobas bronzeskulptur Effort Commun (Fælles indsats) fra 1963‑64. Ved Herlev Rådhus møder man endnu en markant kunstner, Karl Åge Riget, hvis tredelte vandskulptur med høje obelisker blev opstillet i forbindelse med totalrenoveringen af Herlev Bymidte i 1992 sammen med to gavlrelieffer. Hans enkle geometriske former med ublandede signalfarver giver byrummet et stærkt og dristigt modspil.

Herlev Hospital findes et af de absolutte hovedværker inden for dansk udsmykningskunst i form af Paul Gernes’ farvesætning af bygningens Indre.

Saxbo

Nathalie Krebs ved vægten i keramikvirksomheden Saxbo fra filmen Nathalie Krebs – Saxbo stentøj, der blev optaget, få måneder før Saxbo lukkede i 1968. Krebs’ særlige kombination af kemisk ingeniør med farvekemi som speciale og keramiker tiltrak kunstnere og formgivere fra hele landet og førte til noget af det bedste stentøj, der er blevet skabt i Danmark. Formerne var enkle, og glasuren nedtonet og elegant farvesat ved at udnytte samspillet mellem kemien og varmen.

.

I 1937 flyttede stentøjsvirksomheden Saxbo (oprettet 1929) ind i nybyggede lokaler på Vindebyvej 2 i Herlev. Bag virksomheden stod keramiker og civilingeniør Nathalie Krebs og keramiker og billedhugger Gunnar Nylund. De havde lært hinanden at kende gennem deres arbejde på Bing & Grøndahl.

Allerede i 1930 forlod Nylund produktionen, og Krebs allierede sig med en række dygtige keramikere, særligt Eva Stæhr-Nielsen og Edith Sonne igennem længere perioder. Også formgiveren Axel Salto og billedhuggeren Hugo Liisberg var knyttet til værkstedet. Keramik fra Saxbo var karakteriseret ved eksperimenterende glasurer og enkle moderne former. Virksomheden ophørte i 1968.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Herlev Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst