7811 oversigt, NØ-side og kyst. Set fra NNV.
.
3833 vold og grav i SV oversigt. Set fra NV.
.
3829 vold i NV oversigt. Set fra S.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432290
Sted- og lokalitetsnummer
070401-105
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1300 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ravnsborg voldsted. Ravnsborg voldsted består af en borgbanke, der rejser sig til en højde af ca. 17 m over de omgivne graves bund, og hvis største udstrækning i N-S ved foden er ca. 180 m, medens den i Ø-V er ca. 110 m. Borgbanken begrænses mod NV, V, S og SØ af en næsten udtørret voldgrav og mod NV samt mod SV, S og SØ af en udenforliggende jordvold. Den nordvestre vold har ved foden en længde af ca. 105 m, en bredde af ind- til ca. 30 m og en højde af indtil ca. 4 m. Den anden vold- strækning, der krummer sig uden om bankens sydhjørne, har en længde af ialt ca. 200 m. Den største højde er ca. 4 m. Voldstedets samlede udstrækning i N-S er ca. 255 m og i Ø-V ca. 135 m. På borgbankens top forekommer rester af murværk fra borgens bygninger. På voldstedet findes en spredt kratbe- voksning. Voldstedets form og udstrækning fremgår af vedføjede opmå- ling, hvorpå fredningsgrænsen er indtegnet. Fra stranden i NØ følger den foden af den nordvestre vold, forløber i nord, øst og sydøst om den syd for voldstedet beliggende landbrugs- ejendom hen til den mod voldstedet vendende side af vejen, der går langs den sydvestre vold. Hvor vejen drejer bort fra vold- stedet mod SØ fortsætter fredningsgrænsen mod NØ langs foden af volden ud til stranden. På dette fortidsminde må der så- ledes ikke opføres bygninger af nogen art. Det må ikke fjer- nes, udjævnes eller beskadiges ved pløjning, bortførsel af jord eller tilførsel af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Matr.nr. 7c, 7d: Ravnsborg voldsted i skel til matr.nr. 4b af Ravnsby.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRavnborg Slotsbanke. Plan og opmaaling vedlagt. Efterretninger om Slottet, samlede af Læge V. Haderup i Nakskov, se Følgeblad til Nakskov Avis 1876 No 16 og 17. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1967
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVoldstedet "Ravnsborg". Forefundet som beskrevet i fredningstekst. Under pleje: der er sket udtynding af træbevoksning på og omkring voldstedet og der er udsat får og geder, som afgræsser dette. ** Seværdighedsforklaring ** Et ualmindelig imponerende voldsted, meget besøgt. God skiltning på stedet oplyser om historikken. Overordentlig smukt beliggende. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2008
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, FF, Danmarks middelalder og renæssanceTilstandsvurdering 2008 af murværk mm.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links