Set fra syd
.
set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370883
Sted- og lokalitetsnummer
200207-207
Anlæg
Brønd, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Brønd. 0,9 m i diameter, sat af brændte krumme teglsten. Brønden er oprenset ned til ca. 2 meters dybde. På de nederste 1,20 m ses ialt 25 skifter af sten. De øverste 0,80 m er jord. Brøndens samlede dybde kendes ikke. Uden for brøn- den, i en afstand af ca. 4 m fra dennes midte, ses i henholdsvis NNV, ØNØ, SSØ og VSV 4 små anlæg af sten. Hvert anlæg består af en række sten, op til 10 ialt, fra 0,5 m og mindre i størrelse, sat i en halvcirkel, som krum- mer væk fra brønden.

Undersøgelseshistorie

1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBrønd. 0,9 m i diameter, sat af brændte, krumme teglsten. Brønden er oprenset ned til ca. 2 meters dybde. På de nederste 1,20 m ses ialt 25 skifter af sten. De øverste 0,80 m er jord. Brøndens samlede dybde kendes ikke. Uden for brønden, i en afstand af ca. 4 m fra dennes midte, ses i henholdsvis NNV, ØNØ, SSØ og VSV 4 små anlæg af sten. Hvert anlæg består af en række sten, op til 10 ialt, fra 0,5 m og mindre i størrelse, sat i en halvcirkel, som krummer væk fra brønden.
1988
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1988
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Brønd

Brønd, boret eller udgravet hul i jorden beregnet til opsamling og udnyttelse af fx vand eller gas- og olieforekomster. Se også artesisk vand, boreplatform og grundvand. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links