Faktaboks

Carl Harild
Født
25. september 1868, København
Død
15. marts 1932, København
Titel
Arkitekt
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Carl Harild var i sine tidligste værker stærkt præget af lærermesteren Hack Kampmann og fulgte også dennes udvikling fra en fri individualistisk-historisk holdning under anvendelse af mange dekorative detaljer og ægte materialer til en afklaret og monumental klassicisme, domineret af enkle, men forfinede virkemidler. Kulminationen på H.s romantiske periode indtraf med gården Egelund, hvor hovedbygningen er i en personligt udformet herregårdsbarok og forbygningerne tydeligt inspireret af Arts & Craft bevægelsen i England. H. overtog Kampmanns hverv som arkitekt for Glyptoteket og Carlsberg, og kom derfor i 1920rne til at yde en væsentlig indsats inden for industribyggeriet med de store udvidelser på bryggeriet i Valby. Kombinationen af stærke håndværkstraditioner og en vågen interesse for ny teknik og materialer, f.eks. jernbeton, finder her en afklaret balance, dog endnu uden at konstruktionerne giver sig udtryk i den ydre udformning. Særligt kedelhuset og kraftværket er blandt de bedste repræsentanter for tidens stramme, enkle industriarkitektur.

Genealogi

Harild, Carl Valdemar Hansen-, 1868-1932, arkitekt. *25.9.1868 i Kbh., ?15.3.1932 smst. (urne på Fr.berg Kgrd.). Navneskift fra Hansen 15.4.1886. Forældre: Murersv. Carl Christian H. og Cathinca Christiane Jensen. ~7.5.1896 i Kbh. med Elna Margrethe Christine Hansen, *3.12.1868 smst., ?18.3.1961, datter af malerm. Lars Christen H. og Johanne Margrethe Clara Heidkampf.

Uddannelse

Murersv. 1886; Tekn. Sk.; Kunstakad. Kbh. 1888-96. Ansættelser: Hos Hans J. Holm og V. Friederichsen; medarb. hos Hack Kampmann, bl.a. som kond. ved Århus Teater og Glyptoteket.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links