Vej set mod grænsen
.
Vej
.
Vej
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
44098
Sted- og lokalitetsnummer
220102-158
Anlæg
Vej, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenbro "Den krumme Vej" er en brolægning på en kunstigt anlagt terrasse af sand langs med Rønsdamvejen. Brolægningen er 4 m bred og frilagt over en strækning af 45 m. Brolægningen består dels af naturligt tilspidsede og dels af tildannede sten. Alle sten er lagt med den spidse ende nedad med en flad overside uden skarpe kanter. Brolægningen afgrænses til siderne af store, flade sten, mellem hvilke der er 3 rækker af mindre, flade sten. Mellem disse rækker ligger en brolægning af små, tilspidsede sten, der ligger i "bølger", nærmest som hjul- spor.

Undersøgelseshistorie

1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBrolagt vej.
1985
Uspecificeret aktivitet - Haderslev Museum
1985
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister Stenbro "Den krumme Vej" er en brolægning på en kunstigt anlagt terrasse af sand langs med Rønsdamvejen. Brolægningen er 4 m bred og frilagt over en strækning af 45 m. Brolægningen består dels af naturligt tilspidsede og dels af tildannede sten. Alle sten er lagt med den spidse ende nedad med en flad overside uden skarpe kanter. Brolægningen afgrænses til siderne af store, flade sten, mellem hvilke der er 3 rækker af mindre, flade sten. Mellem disse rækker ligger en brolægning af små, tilspidsede sten, der ligger i "bølger", nærmest som hjul- spor.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Registreringsprojekt/vejspor - KulturstyrelsenBov, Brolagt vejstykke, synligt ? (DKC 220102-158) Fredet jf. nr. 4409-8 (Rønsdamvejen)
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links