4409-11-1 oversigt
.
4409-11-1
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
440911
Sted- og lokalitetsnummer
220102-277
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk mindesten fra 1848. Sandstensstele med relief af dragonhjelm, laurbærkrans og sabel og med indlagt, hvid marmorplade, på lavt firkantet postament. Stelen er 115 cm høj, 38 cm bred og 10 cm dyb. Marmortavler er 38 cm høj og 28 cm bred. Postamentet måler 35 x 80 x 10 cm. Indskrift: Sort skrift, skønskrift. TIL ÆRE FOR CAPTAIN V. HEGERMAN - LINDENCRONE, DØDELIG SAARET VED BAU D. 9.APRIL 1848, I KAMPEN FOR KONGE OG FÆDRELAND.

Undersøgelseshistorie

1996
Museal rekognoscering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDansk mindesten fra 1848. Sandstensstele med relief af dragonhjelm, laurbærkrans og sabel og med indlagt, hvid marmor¬plade, på lavt firkantet postament. Stelen er 115 cm høj, 38 cm bred og 10 cm dyb. Marmortavler er 38 cm høj og 28 cm bred. Postamentet måler 35 x 80 x 10 cm. Beskrivelse anlæg: Indskrift: Sort skrift, skønskrift. TIL ÆRE FOR CAPTAIN V. HEGERMAN - LINDENCRONE, DØDELIG SAARET VED BAU D. 9.APRIL 1848, I KAMPEN FOR KONGE OG FÆDRELAND. Beliggenhed: Bov Kirkegård, ved siden af menig Bondes grav. *** Historik *** Obelisken var oprindelig opstillet i kirken. Kaptaj¬nen er begravet på Åbenrå Kirkegård. Pasningen varetages efter Forsvarsministeriet af Kirkegården.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Bov kirkegård for at stedfæste de fredede krigergrave. I Martin Frankes krigergravsmateriale er noteret: Da den danske hær angreb den slesvig-holstenske hær den 9. april, udgjorde 3. Jægercorps fortroppen i angrebet mod Bov, hvorunder Johan Frederik von Hegermann-Lindencrone blev såret. Han døde på lazarettet i Den Günderothske Stiftelse i Aabenraa den 10. april og blev begravet på Aabenraa Kirkegård den 19. april 1848.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links