Dronninggårds Allé 42 ligger på Dronninggårds Allé 042 i Rudersdal Kommune. Bygningen er fredet og har tinglyst bevaringsdeklaration.

Beskrivelse

Villaen, der er beliggende på en "koteletgrund", er placeret helt ud til Furesøen, omgivet af en landskabeligt anlagt have. Huset fremtræder som en rektangulær "kasse", der som en naturlig følge af søgrundens fugt er hævet på kraftige jernbetonpiller, der fortsætter i hele husets højde. Pillerne er ligesom de øvrige bærende led sortmalede i modsætning til de bårne, rødmalede trædele. I terræn er placeret en lille, hvidpudset gasbeton-"kerne" med indgangsparti, mens resten af underetagen er udformet som et overdækket, men til siderne åbent, grusbelagt areal med funktion af bl.a. carport. Selve huset eller "kassen"- d.v.s. overetagen – er udført som en let trækonstruktion.

Mod øst med en forholdsvis lukket facade med oliebehandlede, lodretstillede lærkebrædder, kun afbrudt af de høje og spaltelignende, originale vinduer i rødmalede rammer ind til sovekamrene. Mod vest, d.v.s. ud mod søen, åbner facaden sig til gengæld op i en hel række af store vinduer i rødmalede rammer med termoglas, der allerede i 1962 erstattede de oprindelige to lag glas. Nordgavlen er uden vinduer og ligeledes beklædt med lærkebrædder, mens sydgavlen er udformet som en stor træterrasse, båret og indrammet af sortmalede betonpiller, men uden nogen form for rækværk. Husets helt flade tag er beklædt med tagpap og har skjulte tagrender. Adgang til huset sker som førnævnt via den lille, centralt placerede "kerne" i stueplan, gennem en nyere indgangsdør i umalet træ. Villaens plan er meget intakt: I underetagen en lille, klinkebelagt forstue med faste, rødmalede skabe og rødmalede fodlister og "gesimslister", desuden et fyrrum, der nu er indrettet til værksted, mens det aldrig udførte gæstetoilet rummer husets nyere naturgasfyr.

Ad en forholdsvis stejl trappe med asketræstrin, rødmalede stødtrin og det originale rækværk med spinkle messingsprosser og blåmalede håndlister når man overetagen, fra hvilken der er vid udsigt over Furesøen. Overetagens plan er ligeledes intakt med en karakterisisk, åben udformning: I husets sydlige ende en opholds-afdeling/stue med adgang gennem en blåmalet terrassedør til førnævnte terrasse, i husets midterste del et åbent køkkenafsnit med en original, lærkeklædt disk med blåmalet bordplade, og nord for køkkenet en smallere spiseafdeling, ligeledes med udsigt over søen. Resten af overetagen rummer husets i alt fire, små og kvadratiske sovekamre (med senere tilføjede, faste skabe), mens det lille badeværelse er placeret i husets kerne, mellem køkken og trappe og med et ovenlys som eneste lysindtag.

Overalt ses de originale, men meget nedslidte, parketgulve i asketræ og det meget karakteristiske lakrøde træværk – døre, fodlister og "gesimslister" – der med antagelig japansk inspiration effektfuldt indrammer og kontrasterer de ubehandlede, lærketræsklædte vægge og lofter, sidstnævnte fortsat med den originale, bagvedliggende og delvist synlige, "isolerende" sølvfolie. Endvidere har man bevaret en del af Utzons originale inventar, bl.a. en sortemaljeret brændeovn i stuen og Utzonlamper over køkkendisken og i forstuen. Væsentligste ændring af det oprindelige inventar er de nye køkkenelementer, herunder ovenskabe i den oprindeligt åbne komfurniche.

Huset fremtræder nogenlunde velholdt, dog fremtræder parketgulvene nedslidte, og ejeren har påtalt problemer med det flade tag, hvis papbelægning allerede er omlagt to gange og antagelig må udskiftes snart igen. Ejendommen er beliggende i et område omfattet af lokalplan, hvor en del bygninger er udpeget som bevaringsværdige, dog ikke Dronninggaards Allé 42.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links