Bag det markante gavlparti ligger Rudersdal Bibliotekernes hovedbibliotek.
.
Rundforbi Svømmehal er en del af Rundforbi Idrætsanlæg, et af kommunens tre idrætsanlæg.
.
Internationalt hopstævne på Holtekollen i Geelskov i 1960. Her anlagde Københavns Skiklub en hopbakke i 1943, opkaldt efter Holmenkollbakken ved Oslo. I dag er hoprampen fjernet, og bakken bliver i stedet brugt til motionsløb og kælketure.
.

Mange af Rudersdal Kommunes foreninger er repræsenteret i de to paraplyorganisationer Rudersdal Kulturparaply og Rudersdal Idrætsråd. Kommunens idrætstilbud er koncentreret omkring de tre idrætsanlæg: Birkerød Idrætscenter, Rudegaard Idrætsanlæg og Rundforbi Idrætsanlæg, hvor sidstnævnte også har ansvaret for driften af Vedbæk Idrætsanlæg. Vandsport er udbredt og har sit udgangspunkt i Vedbæk Havn og Holte Havn Park.

Danmarks første fodboldkamp blev spillet i København mellem Birkerød Kostskole Boldklub og Kjøbenhavns Boldklub i 1883, og førstnævnte eksisterer fortsat i kommunen. På skihopanlægget Holtekollen i Geelskov blev der flere gange i perioden 1943‑80 afholdt danmarksmesterskaber i skihop, fra 1955 arrangeret af Holte Idrætsforenings skigruppe. Andre ældre klubber er Søllerød Skytteforening (fra 1910 Vedbæk Skytteforening), Holte Tennisklub (stiftet 1921) og Holte Boldklub (stiftet 1918).

Interessen for det lokalhistoriske varetages af Historisk-Topografisk Selskab for Søllerødegnen (stiftet 1942) og Birkerød Lokalhistoriske Forening (stiftet 1962), der har hjemme på gården Cathrinelyst sammen med Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum.

Bakkehuset i Vedbæk er et aktivitetscenter for pensionister og efterlønsmodtagere. Fra at have været kommunalt drevet overgik det i 2017 til at være foreningsdrevet. Frivilligcenter Rudersdal ligger i det kommunale foreningshus Kulturcenter Mariehøj og varetager koordineringen af det frivillige sociale arbejde. Desuden findes det kommunale forsamlingshus Høsterkøb og kulturhuset Havarthigaarden Kultur- og Fritidshus, der er en selvejende institution.

Rudersdal Bibliotekerne består af Hovedbiblioteket i Birkerød, Holte Bibliotek, Nærum Bibliotek samt Vedbæk Bibliotekscenter. Rudersdal Bibliotekerne er kommunens største kulturinstitution.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Rudersdal Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige