På Samsø Festival i 2019 optrådte Phlake foran et stort publikum. Samsø Festival arrangeres af Samsø Festival Forening, og overskuddet går til foreninger på øen.
.

I 2019 var der ni tilskudsberettigede folkeoplysende foreninger og en aftenskole i Samsø Kommune. Foreningslivet udfolder sig bl.a. i Besser Forsamlingshus, Kolby Forsamlingshus og Medborgerhuset Samsø fra 1991 og på øens skoler samt på sognegården i Tranebjerg og i Biografen Samsø. Det kommunalt ejede kultur- og idrætscenter SamBiosen er øens eneste større idrætshal.

I 2019 fik turister og sommerhusbeboere som et forsøg mulighed for at deltage i foreningsaktiviteter, som ellers kræver årligt kontingent. Samsø Golfklub (golfbane indviet 1993) har også mange sommerhusejere som medlemmer og er øens medlemsrigeste idrætsforening (2018). Jagt og skydning er også populære foreningsaktiviteter.

Samsø Ro- & Kajakklub har eksisteret siden 1967 og har klubhus yderst på spidsen af Langør. Samsø Kommune har siden 2011 uddelt en ildsjælspris på den nationale frivillighedsdag.

Samsø ølejr

Samsø ølejr i Ballebjerg blev afholdt første gang i 1971, året efter at de første fire ølejre i naturfredningsåret 1970 var blevet afholdt i Danmark. I 1971 blev den basisdemokratiske fællesforening for alle 11 ølejre i Danmark, Ølejrbevægelsen, stiftet. I perioden 1971‑73 blev der ydet statsstøtte til bevægelsen. I 2019 grundlagde Samsø ølejr sammen med syv andre ølejre en ny paraplyforening: Samvirket Ø-lejrbevægelsen (SØB).

Videre læsning

Læs mere om kultur i Samsø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige