Faktaboks

Frede Christoffersen
Født
15. april 1919, Borup
Død
29. maj 1987, Humlebæk
Titel
Maler, grafiker
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Frede Christoffersen gik som ganske ung en tid på Kunsthåndværkerskolen, men det passede ham ikke, så han lod sig forhyre til langfart på Østen og Nord- og Sydamerika. Undervejs tegnede han, og ved hjemkomsten begyndte han på Kunstakademiet. C. malede som 33-årig med billedet Aften, Lumsås et hovedværk i den stil, som gjorde ham kendt. Billedet er et solmotiv i en stærk og direkte komposition, malet med kraftige, dækkende farver i gulgrønt, gult, rødbrunt, lysende grønt og dybblåt.

Solen, den runde lysende klode og dens mange farver, aura og efterbilleder vekslende efter årstiden og tidspunktet på døgnet, var genstand for hans stadige udforskning. En interesse for det modsatte: Manglen på lys, var en naturlig følge heraf og han har lavet en række aften- og nattebilleder, mørke og dybe i tonen, evt. med månens blege og kolde lys hen over konturerne. Gråvejr med tåge over en grusgrav blev også til en motivkreds, ligesom strålebehandlingen mod kræft på Finseninstituttet fik ham til at omsætte disse lys- og farvefænomener i maleri. C. beherskede farvernes nuancerigdom og deres indbyrdes spil med sine eftertænksomme, men præcise penselstrøg, præget af tæt stoflighed. C. var desuden en fremragende grafiker både i det sort-hvide træsnit og i farvelitografiet. Han udførte en lang række bogillustrationer.

Genealogi

Christoffersen, Frede, 1919-1987, maler og grafiker. *15.4.1919 i Borup, ?29.5.1987 i Humlebæk. Forældre: Gårdejer Carl Martin C. og Andersine Petersen. ~1° 5.4.1944 på Fr.berg med Inger Marie Poulsen, *23.1.1923, datter af civiling. Svend Engelbrecht P. og væveren Laura Sofie Sørensen. Ægteskabet opl. 1952. ~2° 25.10.1952 i Kbh. med maleren Agnete Krustrup Bjerre, *11.6.1924 i Vrejlev, Vendsyssel, datter af gårdejer Bertel Madsen B. og Ane Kirstine Larsen Krustrup.

Uddannelse

Kunstakad. Kbh., grafisk sk. 1942, malersk. (Aksel Jørgensen og Vilh. Lundstrøm) 1942-43.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links