Faktaboks

Per Ulrich
Født
8. juli 1915, Vesterbølle
Død
13. juni 1994
Titel
Billedhugger, maler, grafiker
Nationalitet
Dansk
Virkested
Peru, Danmark, Tanzania, Frankrig, Marokko, Thailand, Tjekkiet, Holland, Tyskland, Paris, Mexico, Italien, Ægypten

Biografi

Per Ulrich blev som medlem af Frit Danmarks lærergruppe arresteret af Schalburgkorpset i marts 1944, da han var i færd med at fremstille en illegal pjece med Hitlerkarikaturer. Han kom først i danske fængler, blev juli 1944 sammen med 9 andre udtaget som gidsel, med henrettelsestrussel hængende over hovedet, for at bringe Folkestrejken til ophør. Derefter blev han deporteret til tyske fængsler og koncentrationslejren Sachsenhausen. Under sit ophold her tegnede han i smug, fik tegningerne smuglet med ud, og et udvalg af dem blev udgivet allerede i 1945. I enkle uforglemmelige blyantstreger har han tegnet syge og døende medfanger.

U. havde allerede i 1943 debuteret som maler på KE. Efter at have vist Aksel Jørgensen sine tegninger fra kz-lejren, kom han i 1946 på Kunstakademiet. Han arbejdede med tegning, grafik og skulptur, og han indledte en rastløs rejsevirksomhed for at komme på afstand af de traumatiske oplevelser. I 1953 arbejdede han i Mexico som midlertidigt medlem af det legendariske venstreorienterede grafiske kollektiv "El Taller de Grafica Popular".

Bogen Rejseår (1962) giver et indtryk af disse rejseårs tegninger og grafik. Man møder ham også her som forfatter. Som sådan har han skrevet hørespil, noveller, selvbiografiske romaner og rejsebøger. Som tegner var U. i stand til med sikker hånd at gribe den faste struktur i et motiv og give det en dekorativ, fortællende virkning. Denne forstærkes i hans sort-hvide grafik, hvor det dekorative undertiden mættes af en engageret, medmenneskelig patos. Et smukt eksempel herpå er træsnittene til den bibliofile udgave af B. Travens Broen i Junglen (1965). I raderingerne fra rejserne møder man U. som en ivrig iagttager af virkelighedens rigdom og mærkværdigheder, et udvalg af sådanne rids er udgivet i Raderinger fra Peru (1992). En særlig plads i hans værk indtager de raderinger, han lavede til den lille bog Faldet (1989) om sit fald fra Hanklit på Mors, sin sygdom og begyndende helbredelse. U. prøver at rekonstruere uheldets forløb, og i billederne af den faldende figur og af rullestolsmanden når han, disse billeders lidenhed til trods, et højdepunkt i sin grafiske kunst.

Al kunstfærdighed er skrællet af, tilbage er levende tegn. Som billedhugger debuterede U. i 1950 og har arbejdet i forskellige materialer. Men efter at han i 1957 havde været hos Buddha-støberne i Thailand, blev især bronzen hans materiale. Han byggede et støberi i haven i Rødovre, og nu myldrede det frem med små satiriske og finurlige gnomer, med dæmoniske og morsomme figurer i kapper og på stole, med både fri skulpturer og relieffer, og med de poetiske pagoder, erindringer om det givtige ophold i Østen. Men frem for alt støbte han de siddende og stående muselmænd eller Lazarus- figurer. Med dem tager han endnu engang erindringerne om oplevelserne i kz-lejrene op og skaber martrede billedstøtter, som bevæger og tvinger til eftertanke.

Genealogi

Ulrich, Peder (Per) Lillethorup, 1915- 1994, maler, billedhugger og grafiker. *8.7.1915 i Vesterbølle, ?13.6.1994. Døbt Peder Ulrich Lillethorup. Forældre: Købmand Jens Lillethorup og Marie Magdalene Andersen Ulrich. ~18.12.1952 i Kbh. med sygeplejerske Astrid Bennedsen, *10.6.1926 i Fr.cia, datter af gårdejer Carl B. og Kristine Karlshøj.

Uddannelse

Lærereksamen fra Ranum Sem. 1937; Stat. tekn. lærerkursus, afg. 1940; Fr.berg Tekn. Sk. (bl.a. Henry Luckow-Nielsen) nogle mdr.; Bizzie Høyer; Kunstakad. Kbh. (Aksel Jørgensen), grafisk sk. (Holger J. Jensen), billedh.sk. (Johs. Bjerg) 1946-52.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links