Ved Kisserup Strand på Tuse Næs får plæneklipperen en tiltrængt pause, mens masker, snorkler, finner og harpuner gøres klar til den forestående undervandsjagt i den ydre del af Lammefjord. Blandt lystfiskere er kysten ved Kisserup især kendt for sine havørreder, men for undervandsjægere kan de varierede bundforhold med sand, ålegræs, sten- og muslingerev også byde på et godt fiskeri efter fladfisk, især skrubber.
.

Mulighederne for friluftsliv i Holbæk Kommune er mange. Eksempelvis er der vandrestier i de fleste skove og naturområder, heriblandt i det genoprettede Tempelkrog Nord, hvor en ca. 6 km lang sti kan følges fra Ågerup gennem området. Der er Hjertestier på Orø samt i Eriksholm Skov og Ladegårdsskovene, ligesom en del af de lange vandreruter, Fjordstien og Istidsruten, går gennem kommunen.

Kommunens fjordkyster er hovedsagelig dækket af strandeng og indbyder derfor ikke til badning. Ved Holbæk kan man dog besøge den populære bystrand ved Blegstræde Hage eller tage til Søbadet Venedig vest for havnen. På Orø ligger en velbesøgt sandstrand ved Nørre Stænge.

Lystfiskere kan kaste snøren i vandet langs kysten og prøve kræfter med Isefjords havørreder, hornfisk og fladfisk. Særlig populær er Orø, hvor bl.a. Børrehoved og Næsset er populære fiskepladser. Med det statslige lystfiskertegn er det desuden tilladt at fiske i de søer, hvor Holbæk Kommune ejer bredden. Det gælder Bispehøjen, Bjerregårdssøen, Haveskoven, Timianparken og en mindre del af Skarresø.

Naturvejledningen i kommunen foregår hovedsagelig fra Holbæk Naturskole i udkanten af Holbæk samt fra Observatoriet i Brorfelde. Naturskolen gik dog konkurs i 2019 og har siden været lukningstruet. Selv om kommunen ikke længere er med i Blå Flag-ordningen, har den stadig en Blå Flag Station ved Strandparken i Holbæk. Her kan man få vejledning om fjorden og naturen, ligesom skoleklasser kan benytte stationen som feltlaboratorium.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Holbæk Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv