Det fredede museumskompleks med de karakteristiske shedtage.
.

Godthaab Hammerværk i Godthåb sydvest for Aalborg er et eksempel på den tidligste danske industri baseret på vandkraft. Det nærliggende vandløb Guldbæk havde siden 1400-tallet leveret kraft til traditionel mølledrift. Med anlæggelsen af papirfabrikken Godthaab i 1797 blev vandkraften udnyttet til industriel produktion. Papirfabrikken blev i 1858 overtaget af smeden Christian Zinck, som omdannede og udviklede fabrikken til et landskendt hammerværk med produktion af redskaber til have og landbrug.

En opstemning af Guldbæk, der gav et fald på 2 m til to vandhjul, var hammerværkets kraftkilde indtil 1881, da fabrikken fik sin første dampmaskine. De gamle vandhjul blev i 1894 erstattet af en turbine, der via en 700 m lang, håndgravet kanal blev forsynet med vand fra Guldbæk. Vandkraften var billig, og turbinen blev derfor anvendt som kraftkilde for maskinerne i fabrikken frem til 1970’erne.

Hammerværket blev drevet af familien Zinck i fem generationer, men i 1988 opkøbte Fiskars virksomheden. De oprindelige anlæg til opstemning er bevaret, og de gamle, fredede bygninger og vandkraftanlægget er i dag omdannet til Museet Godthaab Hammerværk. Området består af adskillige små og store bygninger af forskellig karakter placeret i forhold til vandkraften. De ældste bygninger er fra omkring midten af 1800-tallet, og de sidst tilkomne er fra 1970’erne. Administrationsbygningen er en gulstensbygning i to etager fra 1876. Tæt ved denne ligger en hal i gule teglsten med shedtag fra 1915, der har fungeret som smedje. Hele området er et samlet kulturmiljø, og flere bygninger og vandkraftanlæg blev fredet i 2006 og indrettet til museum. Det gamle værk sættes jævnligt i gang for de besøgende.

Videre læsning

Læs mere om Bebyggelse og erhverv 1850-1920 i Aalborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om 1850-1920

Eksterne links