Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181356
Sted- og lokalitetsnummer
140711-129
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenrøse, 0,4 x 5 m. Udgravning i toppen.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenrøse, 0,4 x 5 m. Udgravning i toppen. Tingl 5/11 49Lille Stenrøse 0,4 x 5 m. Udgravning i Toppen. [[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGrantræ- og modbevokset tue i opvokset nåleskov ca. 15 m. Ø for gl. skovv3ej (N-S). Spredte sten mærkes i højen. Krater i midte som beskrevet. Tæt hindbær og brombærkrat på højen. - foto p.g.a. manglende lys.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLille græsklædt høj i bøgeskov/plantage.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links