Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181357
Sted- og lokalitetsnummer
140711-130
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 15 m. Noget afgravet mod vest. Tre rævegrave. Siden ujævn og hullet. Græsgroet med gran.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 15 m. Noget afgravet mod Vest. Tre rævegrave. Siden ujævn og hullet. Græsgroet med gran. Tingl 5/11 49Høj 2 x 15 m. Noget afgravet mod Vest. Tre Rævegrave. Siden ujævn og hullet. Græsgroet med Gran. [[Fredet]] Bevoksning: 1989: Mos og Løvtræer
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner stærkt overvurderede på blåt kort. I øvrigt som beskrevet. Enkelte bøge på siderne, flere ved fod. Bunddække af lige dele mos og urter, især bregner. Beliggende højt på bakke i lysåben bøgeskov, udsparet i gammel granplantage. Brandbælte tæt på V-fod. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmullighed på offentlig grusvej ved skovkant i stor afstand i NV. Bevoksning: 1989: Mos og Løvtræer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumIkke lokaliseret høj i plantage. Angiveligt beliggende i selvsået nåletræsplantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links