Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
533616
Sted- og lokalitetsnummer
060204-42
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Træbevokset høj i ager, ca. 14 x 0,75 m. Ødelagt ved grav- ning i ældre tid. Fjernet 1945. 1989: Afmledt. Fjernet. Tidligere C-høj.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lav Stenhøi. En svensk Arbeidsmand har i Haab om at her at finde Guld bortryddet en stor Mængde Sten, men har herved end ikke fundet det mindste Spor af Noget. Det er rimeligt, at han ikke er naaet ind til Centralgraven.-
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTræbevokset høj i Ager. ca. 14 m i Tvm., 0.75 m høj. Ødelagt ved Gravning i ældre Tid.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFjernet.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links