Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25305
Sted- og lokalitetsnummer
010408-54
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr.: 1a, afd.19 Røse. Diameter 8 m. Højden 0,75 m. En randsten synlig i sydøst. Lav grube i toppen hvori ses et antal hovedstore sten. NESA har ført et kabel tværs over højen i omtrentlig øst-vestlig ret- ning. Kablet hører muligvis sammen med et sømærke, der står 25 m NNV for højen nær foden af et fredet fortidsminde. Ca. 2 m vest for højen er nedsat et betonrør med et betonlåg. I røret er indstøbt et rør, hvor der sidder en stikke med en kob- berplade, hvorpå der står NESA Fixpunkt for søkabel.

Undersøgelseshistorie

1977
Planlagt dyrkning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningRøse. Diameter 8 m. Højde 0,75 m. En randsten synlig i sydøst. Lav grube i toppen hvori ses et antal hovedstore sten. Nasa har ført et kabel tværs over højen i omtrentlig øst-vestlig retning. Kablet hører muligvis sammen med et sømærke der står 25 m NNV for højen nær foden af et fredet fortidsminde. Ca. 2 m vest for højen er nedsat et betonrør med et betonlåg. I røret er indstøbt et rør, hvor der sidder en stikke med en kobberplade, hvorpå der står NASA fixpunkt for søkabel.
1977
Museal rekognoscering - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1977
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links