Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513343
Sted- og lokalitetsnummer
060104-290
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,5 x 6 m. Mindre krater i centrum. Østfoden afskåret af skovspor.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRøse i skov. Ø-del afskåret af skovvej. NNV/SSØ ca. 0,75 m bred ringgrøft omkring røsen. Lav sænkning ca. 1 m i dia. midt i røsen. Røsen højere i NØ siden p.g.a. jorddynge. Overfladen noget ujævn p.g.a. gamle rodvælter. Beplantet med 30-40 årige gamle lærketræer. Underbevoksning af lidt kaprifolie, brombær og græs. Torpebakkerne arealfredning. Nybeskrivelse af 27 røser. I skov. Røserne anbefales plejes. Ejeren Hansen, Torpegård er orienteret. Offentligheden bør sikres adgang og oplysningsskilt burde opstilles. Indgår i højgruppe med 5133:43-74 Ikke beskrevne nr. er ikke synlige. ** Seværdighedsforklaring ** Røsegravplads. 27 synlige tætliggende røser i et naturonmråde. Kunne ved rydning fremtræde præsentabelt. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterGravrøse
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links