Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra SV
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503349
Sted- og lokalitetsnummer
060101-227
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Kunstigt anlæg, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Røse, ca 0,75 x 7 m. Synlige sten. I toppen sekundær stenlægning der har tjent som fundament for signalmast. I lyng.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bavnehøj", med overfladen dækket af faststampede småsten, skriver sig vistnok fra nyere tid. Dog er dette næppe tilfældet med de 4 a 5 småhøje [sb.138B-D], der omgive den.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHelt ødelagt.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEfter besigtigelse i skoven, blev røserne genfundet, efter ellers at have været erklæret væk/ødelagt i 1943. Røserne blev fundet ca. 120 syd-syd/øst for deres oprindelige placering.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links