Oversigt, set fra SSØ
.
Oversigt, set fra NØ
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503394
Sted- og lokalitetsnummer
060106-207
Anlæg
Helleristning/billedsten, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning bestående af 7 synlige skåltegn med 4-9 cm i diameter. Beliggende på stor meterhøj klippe, hvis sydvestlige del er afsprængt. Der ses også nyere indboringer og indhug på klippen, som ligger i have.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSB.nr. 146 ikke indtastet i indtastningsbilledet, da det ikke står på det blå kort. Helleristning. 10 skåltegn på stor rund klippe. 4,5 m NØ x 4 m, 0,9 m høj. SV-del af klippen er afsprængt. Fleste skåltegn på NV-skråning. 2 skåltegn på SØ-skråning. Skåltegnene fra 4-9 cm i diam., ialt 2 ca. 9 cm i diam. Adskillige nyere indboringer og indhug. Øverst på klippen. Kun få ægte skåltegn øverst på klippen, hvilket kan skyldes, at de moderne boringer har taget udgangspunkt i en skålgrube. Klippen ligger inde på matr.nr. 103 .... gårdsplads. Ved NØ-siden henligger en optaget granitindgangssøjlesten. Fri for bevoksning. Matr.nr. 103 al Ejer: Kurt S.N. Carlsson Toresvej 2 Rimsø, 8500 Grenå Ejer er ikke orienteret Jvf. F3796/73
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links