2329 kumme med ornamentik. Set fra V.
.
2328 oversigt. Set fra SV.
.
2325 oversigt. Set fra NNØ.
.

Faktaboks

Kommune
Faxe Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382714
Sted- og lokalitetsnummer
050302-48
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helligkilde En 10-kantet granitstenskumme, hvis diameter er ca. 90 cm. På dens udvendige sideflader er indhugget ornamenter. Stenkummen står i en ca. 1,80 m dyb halvrund udgravning. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, tildækkes eller på nogen anden måde beskadiges. Det i forbindelse med kilden op- førte brøndhus med tilhørende trappetrin og stensætning må kun fjernes efter forudgående aftale med rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHelligkilde
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links