oversigt, anlæg med pumpe, sten og lind
.
Silikonereparation og råd i træpumpen
.
Silikonereparation og råd ved beslag
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372231
Sted- og lokalitetsnummer
040301-218
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2015 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3722:31 Helligkilde. ” Hellig Kors kilde”. Anlægget er ca. 4 x 4 m, hvorpå der står en jernbeslået egetræspumpe omgivet af en stensætning. Træpumpen er 2,1 m høj og 0,3 m i diameter. På en af de opstillede sten findes et kors samt den indhuggede inskription ”Hellig-Kors Kilde”. Inskriptionen er opmalet med sort farve. Inskriptionen kan vedligeholdes som hidtil i samme omfang, typografi og farve.

Undersøgelseshistorie

2015
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenHellig Kors Kilde. Beskrivelse i Siegfred Svanes " Danske Helligkilder og Lægedomskilder" (1984): Hellig Kors Kilde, Boeslunde s., Slagelse H., Sorø A. Nord for Boeslunde Kirke i kanten af et anlæg findes kilden som en brønd med stor, jernbeslået træpumpe omgivet af en smuk stensætning med stor navnesten" (Juli 1978). Historie: Hellig Kors Kilde har gennem tiderne været lægedomskirke, hvilket den store valfartskirke viser. Efter reformationen klagede flere præster over, at mange stadig benyttede et ordsprog, der lød: Hjælp nu Gud og Hellig Kors Kilde! Imidlertid fremhævede lægevidenskaben endnu i det 17. århundrede helligkildernes lægende kraft, hvorfor da også besøgene vedblev. Den kendte læge Ths. Bartholin omtalte 1666 Hellig Kors Kilde sammen med de andre sjællandske kilder som "de ypperste sundhedskilder, der tåler sammenligning med oldtidens berømte kilder i Milet (Lilleasien)". Læge Wadskiær nævner 1740 også Hellig Kors Kilde bland en række danske sundhedskilder. Indtil ca. 1890 var kilden en åben brønd med brøndværk omkring og et spidst tag. Vandet hentedes op med et kædetræk med to små spande. I en årrække leverede kilden vand til et mejeri".
2018
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumHellig Kors kilde nord for Boeslunde kirke og kirkegård. Anlægget er af nyere dato. Det er etableret efter at vejnettet i og omkring Boeslunde er lagt om. Der er tale om en pumpe bestående af en 210 cm høj 8-kantet egetræskrop (pumpehus) med jernbeslag og med en jernstuds forestillende et fiskedyr, der holder hanen i munden. Diameteren på pumpen er ca. 30 cm. I toppen er selve pumpehåndtaget monteret med et bredt jernbeslag. Jernbeslag sidder også på midten af pumpen, lige over studsen, samt ved overgangen til betonfladen. Pumpehåndtaget er ligeledes af jern og ca. 180 cm langt. Stangen ender i en jernkugle med en diameter på 7 cm. Pumpen er monteret på en betonflade, der måler ca. 200 x 150 cm, og som dækker brønden nedenunder. Et dæksel i betonfladen, også i beton, måler 49x51 cm. Herfra er der adgang til brønden nedenunder. Foran betonfladen ligger en fint tilhugget granitsvelle i samme niveau som betonfladen, mens der på højre og venstre side ligger natursten i et ca. 10 cm lavere niveau. Bagsiden udgøres af store sten, i alt fem, sat i en bue bagved pumpen. Den midterste sten er den største. Den måler 120 cm i højden og 90 cm i bredden. Stenens forside bærer indskriften ”HELLIG – KORS KILDE” og i midten af dette et kors. De fem sten er sat i beton og arealet imellem dem, og omkring dem, er fyldt ud med store sten i fladen. En stor og meget gammel lind, står ved stenene og synes at indgå i anlægget. Det samlede anlæg måler ca. 4 x 4 meter. Egetræspumpen er i dårlig stand. Den er repareret flere gange med silikone på langs af træets årer. I bunden er træet mørnet så meget at der er hul. Pumpen er ikke mere virksom.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links