Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372126
Sted- og lokalitetsnummer
040301-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Rovbjerg" 3 x 15 m i Ø-V, 21 m i diam. i N-S. En del afgravet særlig fra Ø og V. Sænkning i top. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Rovbjærg", paa høj Bakkeflade, den østlige Halvdel sløjfet, Toppen afgravet. Skønnes at have været mindst 8'-10' høj, 60'-70' bred. Herfra Bronzealdersfundet B 3313-14. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Rovbjerg", 3 m. h., 15 m. i Diam. i Ø.-V., 21 m. i Diam. i N. - S. En Del afgravet, særlig fra Ø. og V. Sænkning i Top. Græsklædt i Ager.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Rovbjerg". Højen måler ca. 3 x 21 x 15 m i N-S'lig retning, måltagning dog lidt vanskelig p.g.a. omgivelser, tilvoksning og tidligere grusgravning. I toppen er en aflang sænkning, mål ca. 4 x 2 x 0,5 m i N-S'lig retning med "åbning mod N". Højen er bevokset med græs og småbuske, ligger ved ældre grusgrav, nu tilvokset (ser "plejet" ud). Der er et ældre granstykke mod S og SØ en fold ved gård. Der fører en noget tilgroet sti til højen fra vej mod V, hvor der også er parkeringsplads, afstand ca. 60 m. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links