Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
121143
Sted- og lokalitetsnummer
120507-33
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: Umatr. gadejord (Kildegade (Nibe bygrunde)) Kilde Anlægget består af 2 firkantede bassiner, sat af tilhugne granitstenkvadre og forbundet med en rende, ligeledes sat af tilhugne granitkvadre. Det sydlige bassin måler ca. 3,60 x 3,10 m (udvendig) og afstanden til bunden fra kanten er ca. 90 cm. Det nordlige bassin er ca. 5,20 m langt og ca. 4 m bredt, og langs hver side er, ca. 50 cm forsænket i forhold til kanterne, en lav ca. 50 cm bred bænk. Bassinet er ca. 70 cm dybt. Renden, der forbinder de 2 bassiner, er ca. 4 m lang og ca. 1 m bred. Vandstanden i anlægget er ca. 50 cm høj. I forlængelse af det største bassin er et lavt halvrundt bassin, hvis kanter er sat af rå kampesten med cementfyld- ninger. På det sydligste bassins 3 sider er opført et 1,10 m højt smedejernsrækværk med Nibe byvåben. Fredningen omfatter et areal på ca. 14 x 4 m. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde. Affald m.m. må ikke hen- kastes i bassinerne.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterKildeanlæg
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links