Oversigt set fra NV
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
121121
Sted- og lokalitetsnummer
120514-112
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 1/5-1897. Gdr. P.P. Pinstrup Diplom Afmærkn.: MS 1901, kapt. Søegaard. Høj, "Godens høj", 4 x 17 m. Foden noget afgravet mod øst. Vestsiden fladt hulet. Græsklædt, i ager. Mærkesten vest for top.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFoden noget stejl i Ø og NØ, efter gl. kreaturskade ?, men tilgroet. I S-siden 4 sten synlige halvt oppe på højen, siden er iøvrigt ret stejl, men tilgroet. Ø-siden helt overbegroet med løvkrat, uden underskov. Der står en elmast (telefonpæl) lige N for højen - må den det ?? Fotos: 04/21 fra Ø, 04/22 fra N. Bevoksning: 1981: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj i agerholm. Camoufleret i terræn. Flot vue mod nord.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links