Fortidsminde set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34148
Sted- og lokalitetsnummer
080603-27
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Snogskilden. Kildeanlægget består af en brønd, der måler 1 m i diameter og er over 2 m dyb. Den er opført af buede hårdtbrændte formsten ca 20 cm lange og ca 4,5 cm høje. De nederste er lagt uden mørtel, mens de øverste par skifter er lagt i cement.

Undersøgelseshistorie

1997
Registrering via historisk dokumentation - Det Kulturhistoriske Centralregister
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister Snogskilden. Kildeanlægget består af en brønd, der måler 1 m i diameter og er over 2 m dyb. Den er opført af buede hårdtbrændte formsten ca 20 cm lange og ca 4,5 cm høje. De nederste er lagt uden mørtel, mens de øverste par skifter er lagt i cement.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links