Fortidsminde set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34147
Sted- og lokalitetsnummer
080603-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rund høj 4 x 20 m, med "sneglegang". Flad top. I have.

Undersøgelseshistorie

1971
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Lundsgaards have ligger en anseelig høj, 22-25 x 4-4 1/2 m. Affladet top. Bred sti fra N. rundt om højens midte (regnet efter højden). Uregelmæssige, men eftergroede sider. Flere store sten er anbragt på toppen, siderne og ved foden. Bevokset med store gamle egetræer og græs. Formentlig gravhøj.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorI haven til gården "Lundsgård", ligger en meget stor høj. Rundt om højen løber en "sneglegang", fra fod til top. Toppen er affladet, hvorpå er anbragt en opmuret sokkel, hvorpå ligger en stor sten der fungerer som bordplade. Endvidere ligger der nogle løstliggende større sten. Højen er bevokset med mange gamle egetræer, og er i øvrigt græsklædt. På højens sneglegang imod vest ses 2 større sten, løst anbragt. Ved den vestlige højfod, står der løst opsat 3 større sten. Højen ligger på gårdens græsplæne. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger tæt ved landevej med gode adgangsmuligheder, det er dog uvist om ejeren er interesseret i besøgende. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningRund høj 4 x 20 m, med "Sneglegang". Flad top. I have.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links