Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
110518
Sted- og lokalitetsnummer
110207-62
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Kapel, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Ødekirke, Udateret (dateret 1000 e.Kr. - 1536 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ræhr kildekapel. Tomten af Ræhr kildekapel, der i øst-vest måler 10,5 m og i nord-syd 8,2 m, hvortil kommer den i syd fremspringende indfatning om den firkantede brønd, en stor granitsten med inskription og en sten, der markerer alterets plads. Desu- den omfatter fredninger en 1,5 m bred bræmme udenfor murene. NB: Fortidsmindet konstateret fjernet, aflyst i 1973.

Undersøgelseshistorie

1973
Aflysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterRuin af kildekapel, brønd, sten med indskrift m.m. konstateret fjernet.
2017
Registreringsprojekt/ødekirker - Nationalmuseet, FF, Danmarks middelalder og renæssance

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links