Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
18138
Sted- og lokalitetsnummer
140706-197
Anlæg
Hus (evt. med stald), Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Firkantet vold med fordybet plads indenfor. Der synes at være sten i volden. (Kan være oldtidshus, men dog også et primitivt hus fra senere tid. De sten, der nu ligger løst i og omkring volden er ny tilførte marksten). Voldens ydre størrelse 10 x 12 m (Ø-V).

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid]]Firkantet vold med fordybet plads indenfor. Der synes at være sten i volden. (Kan være oldtidshus, men dog ogsaa et primitivt hus fra senere tid. De sten, der nu ligger løst i og omkring volden, er nytilførte marksten.) Voldens ydre størrelse 10 x 12 m (Ø-V). Tingl 7/5 49[[Firkantet Vold med fordybet Plads indenfor som efter et Hus fra Oldtiden. Der synes at være Sten i Volden. De Sten, der nu ligger løst i - og omkring Volden er nytilførte Marksten. Pladsen er lidt syd for Sb 186. [[Fredet]] [[Hustomten undersøgt 1961. Svære stenmure afdækkedes. Ingen daterende fund (436/61).]] [[Sløjfet J. 3479/63]]
1949
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1813:8, Status: B
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links