Faktaboks

Jens Møller-Jensen
Født
23. marts 1869, Hårby ved Skanderborg
Død
19. december 1948, Gentofte
Titel
Arkitekt, maler, kunsthåndværker
Virkested
Danmark

Biografi

Jens Møller-Jensens dekorationsmaleri i Københavns Rådhus, der til dels, efter Martin Nyrops anvisninger, var inspireret af vore middelalderlige kalkmalerier, blev igangsættende for mange af hans senere aktiviteter. Han fik adskillige opgaver med dekorationsmaleri, bl.a. i kirker, i rådhuse og for private, og han blev til fulde opmærksom på behovet for veluddannede håndværksmalere, der kunne arbejde med dekorations- eller freskomaleriet som kunsthåndværk, både som M.-J.s assistenter og på egen hånd. Dette blev baggrunden for oprettelsen af Skolen for dansk Kunsthaandværk, der, trods navnet, især var en malerskole, men hvor eleverne desuden erhvervede færdigheder i arbejdet med andre materialer og med design.

Målsætningen for M.-J., både i skoleundervisningen, skribentvirksomheden og i firmaet Model-Bohave var ønsket om at højne standarden inden for håndværket, at mindske skellet mellem håndværk og kunst og at fremme den gode smag i udformningen af vore nærmeste omgivelser. Han så hjemmets indretning som en helhed, hvor hver enkelt genstand skulle formgives i overensstemmelse med den gode smag. Han talte for, at håndværkeren arbejdede med respekt for de givne materialer, for genstandenes funktion og for den danske tradition. Han talte mod stilefterligninger og mod voldsom brug af pynt, men fordrede enkelhed og ærlighed. Hans egne arbejder lever, i forhold til samtiden, op til disse krav og har desuden tjent som eksempler og forbilleder, bl.a. de fuldt møblerede interiører, tapetserede med tapeter, malet af hustruen, som udstilledes i Model-Bohave. Med sin doceren, sin sans for formidling på flere planer, sit helhedssyn på kunsthåndværket og sin egen håndværksmæssige kunnen var han en markant, hjemlig eksponent for den reaktion mod industrialisering og flere årtiers, ofte ukritisk, stilefterligning, der lagde grunden for synet på kunst, håndværk og smag i 1900-tallet. Med sine pædagogiske evner opfattedes han som en stor igangsætter.

Genealogi

Møller-Jensen, Jens, 1869-1948, maler, arkitekt og kunsthåndværker. *23.3.1869 i Hårby ved Skanderborg, ?19.12.1948 i Gent., urne på Gent. Kgrd. Navneskift fra Jensen 11.4.1932. Forældre: Lærer Jens Carl Christian J. og Ane Karen Marie Andersen. ~29.7.1899 i Hørsholm med maleren Sigrid Johanne Sophie Jubeline Vold, *3.3.1875 i Kbh., ?7.9.1968 i Gent., datter af ark., senere gross. Niels Jacob Ludvig V. og Johanne Elisabeth Catharina Fredrika Holma Wendt.

Uddannelse

I lære hos malerm. C.P. Nielsen, Silkeborg; malersv. med bronzemed.; Tekn. Sk., Silkeborg; Testrup Højsk. en vinter; dimitt. af Axel Hou; Kunstakad. Kbh., alm. forb.kl., opt. dec. 1888, elev til maj 1894; stud. freskotekn. i Italien o. 1896; stud. på egen hånd kalkmal. i gl. da. kirker.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links