Masker og ornamentik.

.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1500-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Tåningværkstedet (o. 1500-1510) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Passerroset i kappen samt zigzagornamentik over buen.
.

Kalkmalerierne i Føns Kirke forestiller vrængefigurer og masker, narre, gøglere og jøder, moraliteter, fabler og talemåder, dyr og djævle. Derudover indeholder kalkmalerierne planteornamentik borter, andre ornamenter og geometriske borter. De ornamentale detaljer viser motiverne krabbeblad, sparre og passerroset.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. På trods af at kun de bedst bevarede dele af udsmykningen fik lov at stå fremme ved istandsættelsen i 2000, er den meget vigtig for forståelsen af dette Tåningværkstedets lidt primitive tegninger. Værkstedets hovedudsmykning i Tåning kirke er overkalket, men fotografier fortæller om en dekoration med mange personer, tolket som et fastelavnsoptog. Flere af mændene her holder en "briks" i hænderne lige som i Føns.

Malerierne i skibet er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Skibet er bygget af kampesten i romansk tid. Dens vestforlængelse er formentlig tilføjet allerede i samme periode. Det sydvendte våbenhus af munkesten blev opført i sengotisk tid. Langhuskoret med samtidige hvælv opført af munkesten stammer ligeledes fra denne tid lige som skibets krydshvælv. Tårnet i vest er sengotisk, af munkesten og med samtidig krydshvælv. Kirken står helt hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links