Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1190-1300 (1175-1275 Senromansk og 1275-1375 Tidlig gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Marias død og begravelse.
.
Folder fra nederste del af dragt tegnet i stregteknik.
.

Kalkmalerierne i Gammel Sogn Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Jesu barndomshistorie, Marias historie og forhistorie, kirkelige handlinger, bøn og aflad, Maria (Jesu moder), Josef (Marias trolovede/mand), Tuttevilius (Djævel), engle og moraliteter, fabler og talemåder. Derudover indeholder kalkmalerierne arkitektur.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Rester efter en særdeles vigtig senromansk udsmykning med sjældne scener som Marias død og hendes begravelse.

Malerierne er i en tilfredsstillende bevaringstilstand. Et aftræk på våbenhusets østvæg er ikke længere placeret på sin oprindelig plads. Det vides ikke, hvor det nu opbevares.

Kirken

Kor og skib fra romansk tid er opført i granitkvadre på skråkantsokkel. To hvidkalkede sengotiske tilbygninger består af et tårn i vest samt et våbenhus mod nord. Tårnrummet er nu materialerum og har en formentligt samtidig krydshvælving, mens resten af kirken står fladloftet. Kor og skib står i blank mur med hvidkalkede gavle.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links