Draperi med krone over altertavlen.

.
Ornamental udsmykning på og langs ribber og langs bue.
.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1490-1620 (1550-1630 Renæssance og 1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Hvornumværkstedet (o. 1490-1510), Vissingværkstedet (o. 1480-1510) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Hvornum Kirke forestiller vrængefigurer og masker. Derudover indeholder kalkmalerierne draperier, topornamenter, geometriske borter, planteornamentik borter, andre ornamenter og andre borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, blomst (stilistisk), cirkelslag og bueslag, passerroset, beslagværk og kartouche, træ og busk, ranke og blad, bånd og vase og buket.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I kirken er bevaret tre forskellige udsmykninger. I skibets 1. og 2. fag er en enkel udsmykning af ribber og buer. I skibets 3. fag er der derudover udsmykninger i nogle af kapperne. I korets østkappe ses rester efter et draperi, der har omgivet altertavlen.

Kalkmalerierne i korets og skibets hvælv er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Det romanske kor og skib er bygget af store granitkvadre på skråkantsokkel. Koret har et og skibet tre sengotiske krydshvælv. Den romanske korbue står bevaret. Et sengotisk vesttårn med bredde som skibet er – til og med skibets højde – opført i genanvendte kvadre, mens de øvre dele er i munkesten. Det sydvendte våbenhus fra gotisk tid er i nyere tid skalmuret. Både tårn og våbenhus har samtidigt krydshvælv. Kirkens granitpartier står i blank mur. Våbenhus og de øvre tårnpartier er hvidkalkede.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Mariagerfjord Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links