Triumfvæg mod syd. Fragmenter af bort øverst på væg, herumder del af to glorier.
.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib, i loftsrum over hvælv. Malerierne er dateret til 1100-1125 (1080-1175 Romansk). Malerierne er malet af Råstedværkstedet (o. 1100-1125).

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Asferg Kirke forestiller apostle. Derudover indeholder kalkmalerierne andre borter.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Der er kun bevaret rester af en udsmykning på triumfvæggen over hvælv. Ud fra fragmenterne at dømme må den have haft en øverste bort, en kronfrise, og herunder figurfremstillinger, hvoraf kun øverste del af to glorier er synlige. Det har muligvis været en apostelfrise.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Over hvælv fremstår malerierne på skibets triumfvæg med nedslidte farvelag. Puds er løs i mindre grad og bør kantsikres. Det frarådes generelt at færdes i hvælvlommer af hensyn til maleriernes bevaring. Under arbejde på kirkeloft over hvælv bør udvises stor forsigtighed.

Kirken

Kor og skib er fra romansk tid og opført omkring 1100 eller før i kridtkvadre og rå kampesten, uden en markant sokkel. Af tårnet i vest hører dets nedre del til det romanske byggeri, mens den øvre del stammer fra sengotisk tid. Fra denne periode hidrører også våbenhuset i syd. Hvælvingerne er ligeledes tilføjet i sengotisk tid. Koret har ét og skibet to krydshvælv med otte ribber, mens tårnrummet har et seksribbet hvælv. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Randers Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links