Passerroset.

.
Djævelmaske og indskrift.
.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1490-1510 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Hvornumværkstedet (o. 1490-1510).

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Hem Kirke forestiller indskrifter, djævle og vrængefigurer og masker. Derudover indeholder kalkmalerierne topornamenter, andre ornamenter, geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, blomst (stilistisk), cirkelslag og bueslag og passerroset.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. En typisk muremesterbemaling med enkelte masker og indskrifter.

Maleriets oprindelige malebund og farvelag er velbevaret. Maleriet er retoucheret i begrænset omfang.

Kirken

Både kor og skib stammer fra romansk tid og er opført af granitkvadre på skråkantsokkel. Koret fik siden et sengotisk krydshvælv, skibet har fladt loft. Tårnets nedre del er romansk, og det er enten samtidigt med kor og skib eller tilbygget meget tidligt. Derimod er tårnets øvre del nedbrudt i sengotisk tid, og i dets stående udformning er tårnbygningens øvre del udført 1766 i små mursten. Våbenhuset i syd er ligeledes sengotisk og primært af granitkvadre, muligvis genanvendte fra tårnet. Det meste af granitten i kor og skib står i blank mur, mens resten er hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Mariagerfjord Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links