Barok draperi omkring og bagved den samtidige altertavle.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor, hovedskib og tårn. Malerierne er dateret til 1475-1733 (1620-1750 Barok og 1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Draperi bagved og omkring det samtidige orgel.

.

Kalkmalerierne i Nørup Kirke forestiller draperier og geometriske borter. De ornamentale detaljer viser motivet sparre.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. De kalkmalede draperier bagved og omkring altertavle og orgel samt udsmykningen over prædikestolen er samtidige med kirkens meget fornemme inventar. Malerierne og inventaret udgør tilsammen et af de bedst bevarede interiørudsmykninger fra senbarokken.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Malerierne i koret samt i skibets 3. fags vestkappe er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand. Maleriet på tårnets østkappe er kun delvist frilagt, og der forekommer mindre afdækningsskader tillige med efterladte overkalkningslag på maleriets overflade.

Kirken

Nørup Kirkes romanske kor og skib er opført i granitkvadre på skråkantsokkel. Koret fik o. 1620 indsat krydshvælv, mens skibet i 1730'erne fik indsat to ottedelte hvælv. Under koret er en hvælvet gravkrypt. Vesttårnet med samtidigt krydshvælv er formentlig o. 1500 bygget i kampesten og tegl. Et sydvendt våbenhus med grathvælv er fra 1733. Nord for koret er i 1621 opført et kapel i tegl og genbrugskvadre med samtidigt krydshvælv. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links