Ornamental udsmykning på ribber og langs bue samt vrængefigurer omkring sladrehuller og fugl i træ i buens top.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1500-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Ornamental udsmykning på ribber og langs bue samt vrængefigurer omkring sladrehuller.
.

Kalkmalerierne i Sønder Højrup Kirke forestiller indskrifter, bomærker, dyr, vrængefigurer og masker. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter, geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk), cirkelslag og bueslag, ranke og blad, træ og busk.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Enkel og lidt speciel udsmykning i korets hvælv med mange vrængemasker omkring sladrehullerne.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Kalkmalerierne er tilsmudsede, og har misfarvede reparationer. I korets østkappes søndre flig ses aktive saltskader og mikrobielle angreb.

Kirken

Sønder Højrup Kirke er i romansk tid opført med kor og skib i kampesten på profileret granitsokkel og med hjørner af granitkvadre. I sen middelalder er skibet blevet forlænget mod vest med genanvendelse af hjørnekvadrene. Omtrent samtidig med udvidelsen fik koret indsat krydshvælv og skibet indsat et krydshvælv mod øst og et ottedelt hvælv mod vest. Efter bygningen af vestforlængelsen tilføjedes i 1500-tallet et vesttårn, forneden bygget i kampesten og foroven i tegl. Tårnet, der har bjælkeloft, fungerer nu som våbenhus. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links