Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1465-1465 (1375-1475 Gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Våbenskjolde for Otte Nielsen Rosenkrantz og biskop Jens Iversen Lange.
.

Kalkmalerierne i Tirstrup Kirke forestiller våbenskjolde og bomærker. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne vase, buket og blomst (stilistisk).

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Kun enkelte våbenskjolde. Ét ornament og ét bomærke er bevaret af hvælvenes udsmykning.

Kalkmalerierne i skibet hvælv er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Den gotiske kirke er bygget 1465 af rigshofmesteren, Otte Nielsen Rosenkrantz, som langhus på i alt fem fag med styltetårn i vest og tresidet korafslutning mod øst. Der er overvejende anvendt munkesten, men også enkelte genanvendte granitkvadre fra en nedbrudt romansk kirke. Koret har tresidet afslutning mod øst. Alle fem fag har samtidige krydshvælv. Et nordvendt sakristi og et sydvendt gravkapel, der nu anvendes som hhv. ligkapel og konfirmandstue, er fra 1500-tallets første årtier. Det lille våbenhus på tårnets vestside er fra 1700-tallet. Kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Syddjurs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links