Det grønne område omkring Sankt Nikolai Kirke var tidligere kirkegård og rummer enkelte gravsten samt en allé til Sankt Nikolai Kirkegård lige syd for, anlagt i 1853. Den blev udvidet i 1919 og fremstår symmetrisk og regelmæssigt opdelt med flere mindesmærker, bl.a. et med bronzebuste af Vilhelm Bissen fra år 1900 og et gravmæle over billedhuggeren Niels Hansen Jacobsens mor i form af en knælende kvinde udført af kunstneren.

Østre Kirkegård blev anlagt i 1924 af havearkitekt Peter Emil Bøttiger med rektangulære gravrum omkring midteraksen med kapel fra 1928 og krematorium fra 1934, begge tegnet af Marius Pedersen. Kirkegården blev udvidet 1943‑44 og igen 1997‑2000 med en stor landskabelig del udformet af Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter. Margrethe-kapellet er tegnet af Karsten Rønnow. Fra dets ottekantede samlingsrum ses en stor, cirkulær lysning med vandløb og oval spejldam samt plantninger af hjertetræer, tretorn og valnød.

Kommunen har 30 landsbykirkegårde, alle på nær en med omgivelsesfredninger. Nogle ligger højt og ud mod åbne marker, hvorfra de tegner sig smukt i landskabet som Butterup, Hagested, Kundby og Tuse Kirkegårde. Andre ligger i landsbymiljøer, op til præstegårdshaver eller ved godser som fx Grandløse, Frydendal, Kirke Eskilstrup, Orø, Store Tåstrup og Undløse Kirkegårde. Og en del ligger i lidt større eller mindre landsbyer og er udvidet eller har separate annekskirkegårde som Mørkøv, Soderup og Tølløse Kirkegårde.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Holbæk Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Kirkegårde