Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36157
Sted- og lokalitetsnummer
080404-30
Anlæg
Klosteranlæg, Middelalder (dateret 1400 e.Kr. - 1499 e.Kr.); Kogegrube, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Kirke, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1956
Registrering via historisk dokumentation - Uspecificeret institution
1959
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Odense Bys MuseerVed to lejligheder er der fremkommet enkeltfundne mønter på Dalum kirkegård. I 1910 indsendtes til møntsamlingen en dobbeltpræget mønt fra Erik Glipping, præget i lund (FP V side 28 nr. 821), og i 1959 indsendtes en dupondius fra Severus Alexander (?), 222-235 e.Kr. Jvf. Kroman i NNÅ 1983/1984 s. 73 nr. 17. Førstnævnte har utvivlsomt tilknytning til det middelalderlige kloster- og kirkekompleks på stedet, mens sidstnævnte er mere problematisk. Der kan såvel være tale om et "ægte" forhistorisk stykke som et i middelalderen eller senere importeret stykke.
1995
Byggeri og anlæg - Bymuseet Møntergården
1995
Planlagt byggeri/anlæg - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1995
Museal prøvegravning - Bymuseet Møntergården
1999
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2010
Byggeri og anlæg - Odense Bys Museer

Klosteranlæg

Kloster, (af lat. claustrum 'aflukket rum', afledt af claudere 'lukke'), bygning eller bygningskompleks, hvor et institutionaliseret fællesskab af enten mænd eller kvinder for en tid eller livsvarigt søger forening med Gud ved at give afkald på legitime menneskelige værdier såsom ægteskabeligt samliv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links