Oversigt - fra V
.
Oversigt - fra ØNØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Furesø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302926
Sted- og lokalitetsnummer
020216-64
Anlæg
Kultanlæg, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Megalitanlæg 0,5 - 0,7 x 19 x 4 m, orienteret Ø-V, af hovedstore sten. 5,5 m fra østenden et rundt krater, 1,5 m i diameter og 0,5 m dybt. 7 m fra Ø-enden en lille "udbygnng" mod N, 1 m lang og 1 m bred. En tilsvarende "udbygning" 12 m fra Ø-enden.

Undersøgelseshistorie

1983
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed udbedring af et stiforløb i Hareskoven fremkom en større stenlægning, en hørg, der var omk. 18 m lang og 3 m bred. Der er ikke fundet daterende genstande ved anlægget. [Sagen er udskilt af N01 jour.nr. 3237/80].
1984
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Kultanlæg

Man ved ikke meget om bronzealderens religiøse ceremonier, men i flere tilfælde er der fundet gådefulde anlæg, der tyder på en form for dødekult. Under nogle få gravhøje har man således observeret mærkelige rammer bygget af mindre sten. Sandsynligvis har de været anvendt ved ritualer i forbindelse med den første begravelse og forud for opførelsen af gravhøjen. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links