Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241836
Sted- og lokalitetsnummer
140502-60
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Lille, noget udflydende, men tydelig langhøj, orienteret i Ø-V, ca. 12 x 6 m, 0,25-0,33 m høj, væsentlig bestående af sten, der flere steder ses i overfladen. Græsklædt i permanent græs.

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen. Umiddelbart V for højen - nødtørftshuse (lokummer). Ca. 30 m. N for højen skur/sommerhus af ældre dato, med på 4 cm.-kort. ********************************************** Genbesigtigelse 4.5.1987: Umiddelbart V for højen nu 1 lokumsbygning (tørkloset) med vægge i profilplader af (let-?) metal. Lokummet hører til ovennævnte ældre, grundmurede sommerhus ved navn "Fårehytten". Ejeren heraf bør pålægges at fjerne toiletbygningen til større afstand af højen, d.v.s. til umiddelbar nærhed af "Fårehytten". JGB Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet, dog er nødtørftshusene fjernet. Højfoden er vanskelig at se, idet højen er meget udflydende. Bevokset med græs, lidt krat mod vest samt et par store fyrretræer mod vest evt. lige nedenfor højfoden. Beliggende i udyrket areal.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links