Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241840
Sted- og lokalitetsnummer
140502-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj yderst på strandbrinken, ca. 20-23 x 3-3,5 m. Store, flade forsænkninger fra toppen mod S,- hvor en del synes bortgravet, - og N. Græsklædt i permanent græsareal.

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen. Uregelmæssig. Hele Ø-siden er nedtrampet af kreaturer. ********************************************* Genbesigtigelse 1.11.1981: Hegn opsat udenfor højen, således at også havskrænten under højen er friholdt for kreaturer. Sidstnævnte er ellers hårdt medtaget af kreaturer samt erosion siden sidste besigtigelse. Det ser dog ud til, at vegetationen kan heles uden yderligere foranstaltninger. HRK ********************************************** Genbesigtigelse 4.5.1987: Hegn opsat i 1980/81. Bortset fra en lav brink på højens Ø-side er alle de kreaturnedtrampede flader forlængst tilgroede. Ingen nyere skader. JGB Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. De gamle skader er groet til igen. Højen er græsklædt og beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links