Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27109
Sted- og lokalitetsnummer
160403-43
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Bredhøj", langhøj, 14 x 23 m, 2 m høj. N- og S-siden stejlt afgravet; i topfladen et par småhuller. Lyng i skel.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bredhøj". Langhøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Affladning af top, randbeskadigelser, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), udyrket. Foto: S/H 08.22.79-S, F 10.18.79-S.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med løvtræer og hindbærkrat. Beliggende i skel/gammelt læhegn. Frahegnet mod nord hvor der går dyr.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med enkelte løvtræer samt lidt krat på nordsiden. Beliggende op til græsmark mod nord og dyrket mark mod syd.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links