Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271012
Sted- og lokalitetsnummer
160403-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bondehøj", 2,25 x 16 m. Flad top; V-siden noget afgravet; S-foden afpløjet; lille hul i top. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bondehøj". I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, buske. Omgivelser: Dyrket (ager), trafik. Foto: S/H 08.16.79-N, F 10.12.79-N.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er tæt bevokset med løvtræer og buske, lidt gyvler samt hindbærkrat. Højen er frahegnet, da der går dyr på marken. Synlig fra offentlig vej. Beliggende i græsmark.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Højen er frahegnet, så dyrene ikke har adgang hertil. Højen er bevokset med en del småbuske, lyng og gyvler samt lidt hindbærkrat. Beliggende i kløvermark. Kan ses fra off. vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med løvtræer, buske, gyvler og krat. Beliggende i græsmark. Højen er frahegnet pga. dyr på marken. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links