Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
271015
Sted- og lokalitetsnummer
160403-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 5/8 1903. Gdr. Laurs P. Andersen. Høj, 2,75 x 16 m. I top hul, 2,5 m bredt, 0,5 m dybt. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Træerne i N nu > 2 m. høje. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, dyreaktivitet, hul i top. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Dyrket (ager), plantage. Foto: S/H 08.10.79-SV, F 10.06.79-SV.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, rønnetræer, tyttebær og små ege. FM-sten på sydsiden. Synlig fra offentlig vej.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Lidt udflydende mod øst. FM-sten mod SV. Bevokset med græs, blåbær og lidt buske. Ligger i et gammelt læhegn. Beliggende i skel op til ager. Kan ses fra off. vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med græs, rønnetræer, tyttebær og små egetræer. FM-sten på sydsiden. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej. Beliggende i skovstykke op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links